De stem van Sulina - Anneleen Van Offel

14
Mei

Terwijl een donkere schaduw over de weerkaarten van Midden-Europa glijdt, reist een vrouw langs de oevers van de Donau, van de bron in het Zwarte Woud tot de monding in de Zwarte Zee. Welke stemmen stijgen op uit de rivier?

Archeologische opgravingen en eeuwenoude verhalen, confronterende vragen en dromen, lichamelijke transformaties en vergeten vrouwen geven richting aan de mentale reis van een jonge schrijfster die moeder wordt.

Met De stem van Sulina schreef Anneleen Van Offel een lyrische roman over de geboorte van een moeder, zwervende zielen en de ziel van het zwerven, geschreven met de stuwende kracht van een wereldrivier.

Onze collega Marjolein Maertens heeft haar eigen leesclubje en kon aan deze roeping niet weerstaan. Een gesprek drong zich op en zo komt het dat Anneleen op dinsdag 14 mei bij ons te gast is.

Ben je klaar voor een bijzondere literaire avond? Voor een duik in de mentale wereld van een begenadigd schrijverstalent? Aarzel dan niet langer en schrijf je snel in. Die zitjes zijn voor je het weet bezet.

Over de auteur

Anneleen Van Offel (1991) is een schrijver die vertrekt vanuit het onderzoek, de reis, de ontmoeting. Voor haar debuutroman Hier is alles veilig reisde ze vier keer langdurig naar Israël en Palestina, waar ze in gesprek ging met soldaten en hun familie. Hun verhalen gebruikte ze als grondstof voor de roman. In 2024 verschijnt haar tweede boek, De stem van Sulina, waarin ze langs de Donau reist van bron tot monding en een verhaal vertelt over watergeesten en moederschap.

Ze publiceerde verhalen en poëzie in diverse literaire tijdschriften en schreef gastcolumns voor De Morgen en De Standaard. Op het podium is ze vaak te vinden als performer, als gastvrouw of als interviewer. In de literaire podcast De Zin van Mijn Leven, die ze maakt in samenwerking met Curieus en Confituur Boekhandels, houdt ze de koetjes en kalfjes op stal om het te hebben over jawel: de zin van het leven. Als bestuurslid van PEN Vlaanderen ijvert ze voor de vrijheid van het woord, zodat die geen dode letter wordt. Ze houdt ervan om als curator mensen samen te brengen in prikkelende programma's, en deed dit al voor het Memento Woordfestival in Kortrijk en Het Betere Boek in Gent. Aan de academie van Mortsel begeleidt ze mensen die werken aan een manuscript en helpt ze jongeren hun eigen stem te vinden.

Door De Morgen werd ze getipt als een van de twintig talenten van 2020 om in de gaten te houden. Ze studeerde Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen en mag zich daardoor sinds 2014 Master of drama noemen, een titel die ze te pas en te onpas misbruikt. Ze woont en werkt op de trein tussen Gent en Antwerpen. Ze moedert en heeft voltijds lief. 

Terug naar overzicht