Bosnië-Herzegovina, land van wijn en honing

18
Oktober

REISVERSLAG - Auteur: Frank Van Os

Wat vond je er nu van was de logische vraag toen we twee weken terug neerstreken na een roadtrip naar en door Bosnië-Herzegovina. Het antwoord komt er niet zo meteen uitrollen. De ervaring is namelijk nog wat aan het indalen. Een genuanceerd antwoord is dan ook op zijn plaats. Ik doe een poging. Het hangt er nl een beetje vanaf wat je zoekt als je reist. Voor mij ligt de nadruk eerder op cultuur, knappe musea, mooie architectuur, mensen ontmoeten en een stukje culinair genieten. Niet dat B&H dit niet te bieden heeft, maar toch met mondjesmaat. Het is Italië niet op dat vlak.

Word je echter wild van mooie natuur, prachtige rivieren, spectaculaire bergkloven, eindeloze wouden en bergmeren? Dan is B&H een topland!

B&H is dan ook een ideale bestemming voor outdoor sporten. Hiken, klimmen of rafting, het kan er allemaal en het wordt veelvuldig aangeboden. Kamperen met tent of zwerfwagen? Ideaal! De locaties langs de mooie rivieren zijn magisch. De meeste wegen zijn beter onderhouden dan de onze. Je geraakt bijna overal zonder daarvoor een 4x4 te moeten rijden.

Wie houdt van grote drukke steden zal in Sarajevo zeker zijn gading vinden. Het is een boeiende stad waar je je dankzij de Bazar-wijk Bascarsija in Istanbul waant. De resten van de bobsleebaan van de winterspelen in 1984 zijn de trip naar de heuvel Trebevic waard. De grote Moskee, de drukke bazaar, de prachtige kathedraal, en honderden eethuisjes met een overwegend Ottomaans geïnspireerde keuken zijn hoogtepunten van een stad die bruist van het leven.



In het noorden heb je Banja Luka, de hoofdstad van de Servische Republiek, waar we even een stop gemaakt hebben maar mij, tijdens de korte kennismaking, niet echt kon verleiden. Mostar is dan weer een door toeristen drukbezochte stad, uiteraard vanwege de tijdens de Balkanoorlog beroemd geworden brug. Het is de Rialtobrug van Bosnië. Overvol en omsingeld door toeristenshops. Niet mijn ding.

Trebinje in het zuiden is dan weer een aangenaam stadje. Gelegen tussen Dubrovnik en Montenegro geniet het van een zuiders klimaat. Het stadje met een oud omwald centrum heeft zijn authenticiteit weten te bewaren. Het wordt dan ook veel minder bezocht door toeristen. Op de lokale markt vind je zoals in gans Bosnië verschillende oma’s die er hun honing aanbieden. Die van Herzegovina zou de lekkerste zijn! We hebben een paar potten gescoord, gekocht bij de oudste oma’s van de markt wat ze erg konden appreciëren.

Wat naast honing een ontdekking was, is dat men in B&H uitstekende wijnen produceert. Blatina, Vranec of Zilavka zijn druivensoorten die bij mij niet onmiddellijk een belletje deden rinkelen maar waar door enkele professioneel geleide wijnhuizen heel mooie wijnen van gemaakt worden. En die hebben we uiteraard met plezier gedegusteerd. En, omdat u zo geïnteresseerd bent in onze schrijfsels, hebben we een lekker flesje verloot. 

Terug naar overzicht