Mexico – land van kleur

29
April

REISVERSLAG - Auteur: Frank van Os

Een maand naar Mexico?!  Wow zeg! Dat is zowat de meest gehoorde uitspraak op de aankondiging van onze trip in de vriendenkring. Een mens krijgt dan al snel een schuldgevoel…’oei, zijn we aan het overdrijven…is dat ‘not done’, zo in februari, iedereen in ons rotweer achterlaten terwijl wij ons aan de fiësta gaan begeven? Maar maak u geen zorgen, we zijn erover intussen. 😊

Een maand Mexico dus, wat hebben we daarvan – in een paar woorden samengevat - onthouden? De vrolijke kleuren, de hartelijke mensen, het heerlijke eten, de fantastische cultuur, Volkswagen Kevers in elke staat van ontbinding, en de niet te vermijden verkeersdrempels!

De grootte van het land is ook een factor. Denk dus goed na over je route en de tijd die je kunt spenderen. Mrs C (mijn vrouw voor niet ingewijden) en ik reizen traag. Waar het leuk is, blijven we hangen. Wij gingen voor de ‘culturele’ route, in grote lijnen, met een paar tussenstops, bv voor een paar dagen strand: Mexico City (CDMC), Oaxaca, San Cristobal, Palenque,  Vera Cruz, Xalapa, Puebla en terug naar CDMC.

Mexico City

Een heerlijke stad! Met dien verstande dat wij, bevoorrechte burgers, wel in het, volgens ons, leukste deel van de stad verbleven. Je kan je wel voorstellen dat in een stad van pakweg 25 mio inwoners er erg vuile of drukke wijken zijn of plaatsen waar je ’s avonds niet alleen de straat op durft. Wij daarentegen verbleven in Condesa, een stijlvolle, hippe buurt met veel groen, tal van hippe restaurantjes en prachtige art deco gevels.

Rond het centrale park van de wijk loopt de ‘Amsterdam’, een singel van zowat 2km met in het midden van die rondgang een wandelpad omzoomd met bomen en struiken. Dog sitters, soms met meer dan 10 honden aan de lijn, joggers en wandelaars maken gretig gebruik van dit aangename pad.

We sliepen er bij een schattig oud koppel – beide uitstekend Engelstalig, wat welkom was, want ons Spaans is niet echt fantastico – die de vroegere kamer van hun dochter verhuren, voor slechts 32€ per nacht, een koopje toch? OK, het was een smal bedje, maar Mrs C en ik vinden dat voorlopig nog niet erg…😉

We hebben ervoor gekozen om zowel aan het begin als op het einde van de reis 4 nachten in CDMC te verblijven. En dat was dan nog veel te kort. Wat een stad! Het moet echt niet onderdoen voor die andere Noord-Amerikaanse metropool, NYC.

CDMC heeft echt alles. Een paar erg leuke wijken: naast Condesa vonden we Roma de beste wijk om te verblijven, maar ook Coyoacan (museum Frida Kahlo, een must!), San Angel (leuke kunstmarkt op zaterdag), Centro Historico (de meeste historische gebouwen en een pak musea) sprongen eruit.

Aan musea geen gebrek trouwens, er zijn er meer dan 100! Als ze open zijn tenminste, want we hadden de pech dat er een paar die we erg graag hadden bezocht dicht waren voor verbouwing of installatie van een nieuwe tentoonstelling. Naast Frida Kahlo – wat een mooi huis en wat een madam zeg -  (maand vooraf reserveren!) is het Antropologisch Museum gewoonweg verbluffend. Je weet niet wat je ziet en na een tijd ben je gewoonweg murw geslagen met schoonheid en grootsheid. En met de massa informatie die je te verwerken krijgt. Wel hoofdzakelijk in het Spaans, maar er is een meertalige bezoekers-app. We dachten eraan op het einde een tweede keer te gaan, maar onze tijd was op…maar bij een volgend bezoek, staat dit zeker op de agenda. Wat, een volgende keer? Jazeker een volgende keer!! CDMC is echt te boeiend om maar een keer te bezoeken. Maar we dwalen af…en dan is uiteraard ook Teotihuacan, een uurtje rijden van CDMC,  een absolute topper.

Een tip – wij waren er om acht uur ’s ochtends, jaja, wij! – en liepen er, echt waar, helemaal alleen! Hoe zot was dat! Zo’n site, al die indrukwekkende tempels bij elkaar, en wij liepen op ons eentje over de ‘Avenue van de Doden’! Tegen dat het 11u was, de temperatuur stevig begon op te lopen (nul schaduw!) en de drommen toeristen met volle bussen gedropt werden, waren wij weg! Timing…het belangrijkste wat er is in het leven!

Maar bon, ik kan uren doorgaan over CDMC, en ik heb zelfs het idee om er ooit eens een paar maanden te verblijven. Maar daarvoor zullen we een goede…timing, juist ja, nodig hebben. En nog iets…zoals voldoende pesos…enfin, we zien wel.

En dan hebben we het nog niet gehad over het eten! Je struikelt over de leuke restaurants en fijne eettentjes en als je een beetje opzoekwerk doet, dan vind je ook echte pareltjes. We doen u er eentje cadeau: Tacqueria El Greco – een streetfoodtentje met als specialiteit Taco Arabe. Waanzinnig lekker en met een paar biertjes erbij betaal je voor 2 pakweg 20€ voor je avondmaal! Maar er is ook Pujol, dat is wat duurder – een understatement, maar een mens mag eens gek doen, toch? - de nr 9 op de lijst van beste restaurants ter wereld, een intermezzo en nu we er toch waren konden we niet aan de verleiding weerstaan. Maar bon, je kunt in Mexico heerlijk eten voor echt weinig geld. 😊

Oaxaca

Over eten gesproken…het feest moest nog beginnen en wel met onze volgende stop, Oaxaca…de culinaire hoofdstad van Mexico. Heel leuke stad, aangename sfeer, fijne galeries, mooie gebouwen, leuke winkeltjes en…een paar streetfoodstandjes, zooo lekker…voor zo belachelijk weinig geld…de beste taco’s van de reis en die kostten echt waar nog geen 20 peso per stuk. Dat is ongeveer 1€! En met 3st heb je echt gegeten. Allée, ik hoor u smeken tot hier, nog een adresje: El Lechoncito de Oro, Address: C. de Los Libres s/n, RUTA INDEPENDENCIA, Centro Oaxaca.

Maar er zijn er veel meer. Ook deze bv is een topper, Tlayudas La Chinita, die zijn zelfs op Netflix geweest in een reeks over streetfood. Enfin, je hebt het intussen wellicht begrepen, in Mexico kan je heerlijk eten! Of val ik in herhaling?

Maar Oaxaca is ook de stad van de ambachten. In de wijde omgeving vind je dorpen waar men een of andere handwerk specialiteit beheerst: weven, potbakken, zilversmeden… Als je het een beetje uitzoekt kan je met een taxi makkelijk een aantal van die dorpen op een dag bezoeken en je laten inwijden in hun ambacht. Op vrijdag zou je bv kunnen starten op de leuke voedingsmarkt van Coyoacan, waarna je via enkele handwerkdorpen terugkeert naar Oaxaca. En uiteraard is ook Mont Alban, de hoofdstad van de Azteken, een bezoek waard. Je vindt in je gids ongetwijfeld een aanbeveling voor een lokaal reisbureau waarmee je deze halve dagtrip kunt maken. Wat we trouwens meer gedaan hebben. De culturele geschiedenis van het land is zo immens dat een lokale gids echt een meerwaarde is. En zo is meteen ook je transport geregeld. Na Oaxaca hebben we ervoor gekozen om even uit te blazen in El Mazunte, een hippiedorpje aan de zuidkust. Dat was erg aangenaam, even goed uitgeslapen, ochtendwandelingen op een verlaten strand, een cocktailke nu en dan…maar 3 nachten is dan ook wel OK voor ons. Een fijn intermezzo en dan weer de hort op. Op naar San Cristobal de las Casas!



San Cristobal de las Casas

Dat doen we trouwens met de bus. Heel comfortabel, veilig en goed betaalbaar. Maar je kunt voor de langere trajecten ook kiezen voor binnenlandse vluchten als het wat moet opschieten. Ook San Cristobal was erg aangenaam. Leuk stadje, genoeg te bezichtigen in de stad en enkele obligate bezoeken in de regio. Zo bv de Sumidero Canyon, een natuurpark waar je tussen gigantisch hoge rotsen vaart. En breng zeker ook een bezoek aan San Juan de Chamula, een Mayadorp met een traditionele leefwijze en apart geloof dat je kunt combineren met een bezoek aan  Zinacantan, een ander Mayadorp. Deze behoren echter tot de Tzotzil Maya.

Er leven verschillende Mayaculturen in de staat Chiapas, elk met hun eigen cultuur en taal. De gids waarmee we deze dorpen bezocht hebben, spreekt deze talen en kent de bevolking en hun culturele eigenheden erg goed. Je dient bepaalde voorschriften te respecteren, zo is er bv een fotografeerverbod in de kerk. Het is dan ook zeer aangewezen om via een lokale organisatie deze uitzonderlijke gemeenschappen te bezoeken. Je zou ongewild iemand kunnen beledigen en dat is het laatste wat je wilt uiteraard. Dus lees je een beetje in en kies een goede gids. Wij kozen voor het erg goed aangeschreven https://www.alexyraulmashitos.com/. Die kunnen we absoluut aanraden!


Palenque

Op naar Palenque – waar de enige reden van je bezoek, de beroemde Mayasite is. Ook daar kozen we voor een lokale gids, Mina (mina_gudi@hotmail.com) waar we via een kennis mee in contact gekomen waren. Ze kent de regio en de site erg goed en iedereen kent blijkbaar ook haar, te merken aan de hartelijke begroetingen tijdens het bezoek.

Je kunt kiezen om in het centrum te verblijven, waar je een beperkt aanbod van hotels en restaurants hebt, of in een hotel dichtbij de ingang. De eerste heeft het voordeel dat je niet verplicht bent om in je, afgelegen, hotel te eten. Maar je logeert dan wel op wandelafstand, een tweetal km, van de ingang. De keuze voor het centrum is vooral handig als de gids je ’s ochtends ophaalt. Geen gedoe met bussen of taxi dus. Het kost iets uiteraard, maar bon, je krijgt er ook wat voor terug.

De site zelf is ongelooflijk mooi. Volgens kenners zijn die van Palenque en deze van Yaxchilán absoluut de mooiste. Yaxchilán, diepgelegen in de Lacandon regio op de grens met Guatemala, is echter momenteel niet te bereiken. Lokale criminele bendes vechten een machtsstrijd uit met de overheid en met elkaar over de mensentrafiek en drugshandel. Toen wij er waren, was er geen enkele gids bereid om de regio aan te doen. Dat zal dan voor een volgend bezoek zijn!

Palenque was dus goed voor een nacht, na het bezoek zijn we onmiddellijk doorgebust, via Villahermosa voor een nacht,  naar Veracruz aan de Golf van Mexico. Eigenlijk onze enigste reisfout, want er is erg weinig te beleven. Deze havenstad zal best wel iets te bieden hebben, alleen hebben wij het niet ontdekt. We hebben er een paar keer lekker gegeten, dat wel, maar dat was het dan eigenlijk. De stad zelf heeft niet zoveel om het lijf. Wij dus door naar Xalapa, wat dan weer wel een leuke stad is.



Xalapa

Gelegen op 1400 meter, en dat voel je aan je ademhaling als je door de erg heuvelachtige stad loopt, is dit de stad van de bekende Jalapeñopeper. Als je chili ’s wilt kopen, ben je hier in de juiste stad. Maar ook voor de betere koffie ben je hier goed af. Over gans de stad kan je heerlijk geurende koffiebranderijtjes vinden. In wat dikwijls niet veel groter is dan een woonkamer, branden ze de fijnste variaties. Een voorraadje inslaan, tovert alweer een kamerbrede glimlach op het gezicht van de lokale brander!

Puebla

Laatste halte voor we weer in CDMC aankomen is Puebla. Heel fijn historisch centrum met een pak kerken, de ene nog mooier dan de andere en een paar gebouwen en musea die de moeite van de stop waard zijn. Verder zijn er een leuke brocante zondagsmarkt en heel aangename steegjes, straten en pleintjes. En ook hier hebben ze een heel mooi antropologisch museum. De collectie is alweer overweldigend en het gebouw erg knap.

Een perfecte stad ook om nog even van een bankje met een boekje te genieten, ’s avonds lekker te eten en verder rond te struinen en hier en daar een mooi gebouw binnen te wandelen. Leuke hostel ook, waar we voor geen geld een suite konden scoren, met een bed waar we elkaar gedurende de nacht niet tegenkwamen. Naast smalle bedjes vindt Mrs C een heeeel breed bed, zo nu en dan ook wel eens leuk. Kan haar echtgenoot niet in haar oren snurken…😉

Back to CDMC

En dan, het moest er van komen, terug naar huis. Onze thuis in CDMC dan toch. Dat is wat onze hospita kwam te zeggen…”you have here your home in Mexico City”. Hoe lief! Nog even wat dagen genieten dus van deze heerlijke stad en de gaten in ons programma vullen. Zo bv de erg leuke kunstenaarsmarkt op zaterdag in San Angel. Je hoeft er niet uitzonderlijk vroeg voor op. Mexicanen zijn geen vroege opstaanders en om 10u was de helft zijn standje nog aan het opzetten.

Voilà, een tip van de sluier van dit uitzonderlijke land gelicht! Is het veilig hoor ik je vragen? Dat hangt uiteraard voor een groot deel van je eigen gedrag af. Wij hebben ons geen seconde onveilig gevoeld, hebben niets van criminaliteit gezien, noch meegemaakt. We zijn niet bestolen of bedrogen. Integendeel, Mexicanen zijn erg lieve mensen die je helpen wanneer ze kunnen. Maar er zullen zeker en vast plaatsen zijn waar je liever niet komt. Maar iedereen weet waar die zijn, blijf er dus weg.

Het viel ons ook op hoe fier Mexicanen op hun land zijn en wat ons betreft is dat zeer terecht. Ga er heen lieve vrienden en geniet ervan met volle teugen!

Wij hebben als gidsen gebruikt: Lonely Planet, Rough Guide, Moon Handbook voor Mexico City. Die laatste is een absoluut zalige gids! Deze gidsen en uiteraard een brede selectie aan kaarten vind je op de bestemmingspagina Mexico 

En voor de diehards die tot hier gelezen hebben, nog een restaurant tip als beloning: El Hidalguense, Campeche 155, Roma Sur, CDMC. Specialiteit van het huis is traaggegaard lamsvlees van hun eigen erg traag opgekweekte lammeren. Alles doen ze zelf! Zelfs het eten voor de lammeren wordt op hun land verbouwd. Pas op, enkel in het weekend open en reserveren is een must als je niet voor een tijdje de cue wilt doen! Maar voor op een zondag, om een heerlijke reis af te sluiten, ideaal!

Adios!!!

Terug naar overzicht