Top 10 kookboeken voor Europese keuken

11
September

Wat zijn jouw favoriete gerechten uit de Europese keuken? Waarschijnlijk is dat een lange lijst en zijn er al een pak recepten die je onder de knie hebt. Op reis leer je vaak nieuwe smaken kennen die je thuis ook wil proeven. Atlas & Zanzibar neemt jullie mee op een alternatieve keukentrip van Zuid Europa tot in Scandinavië. Leer zeker ook eens recepten uit de prachtige reisbestemmingen zoals Portugal, Spanje & Griekenland. De Italiaanse keuken komt uiteraard een aantal keer terug, maar dan wel met originele invalshoeken. We suggereren ook om minder bekende keukens zoals de Roemeense, Oekraïense en Scandinavische keuken te leren. 


Portugal the Cookbook

Vier de levendige, wereldwijd beïnvloede en zeer invloedrijke eetcultuur van Portugal met meer dan 550 klassieke en hedendaagse recepten van de veelgeprezen chef-kok Leandro Carreira. Met zijn gevarieerde keuken en intrigerende culinaire geschiedenis is Portugal een topbestemming voor fijnproevers over de hele wereld. Portugal: The Cookbook verzamelt gerechten uit elke regio van het land, waaronder vis- en schaaldiergerechten uit de Algarve, stevige stoofschotels uit de Douro-vallei en het beroemde en geliefde gebak uit Lissabon.

De veelgeprezen chef-kok Leandro Carreira heeft meer dan 550 traditionele recepten voor thuiskoks onderzocht die de breedte en diversiteit van het eten van Portugal weerspiegelen, een land waarvan de immense culinaire invloed zich tot ver buiten de landsgrenzen heeft verspreid.








Athína:  De ziel van Griekenland in 80 recepten

In 'Athína' van Chloé Monchalin en Benjamin Rousselet vind je 80 recepten waarmee je de heerlijkste Griekse gerechten op tafel zet. Van aperitiefjes, rijke salades en verwarmende hoofdgerechten tot desserts en verfrissende cocktails: in dit prachtige kookboek ontdek je Griekenland zoals nooit tevoren. Maak een traditionele souvlaki, kies voor een risotto van orzo met venusschelpen of geniet van een spinazietaart met feta. Uiteraard vind je in 'Athína' ook heerlijke zoete desserts en sprankelende cocktails.

Als kers op de taart is dit kookboek doorvlochten met prachtige, zonnige sfeerfotografie. Daarnaast vind je ook een aantal culinaire aanraders voor als je zelf naar Athene op vakantie gaat. 'Athína' is een echte must-have voor liefhebbers van de Griekse keuken - of voor wie heimwee heeft naar dit heerlijke vakantieland!






Spanje, de authentieke keuken

Dit boek presenteert de meest authentieke gerechten van Spanje - rechtstreeks uit de keukens waar ze tot perfectie zijn gekomen. De beste koks van lokaal Spaans eten, variërend van bakkers tot chef-koks van wereldfaam, delen in dit boek hun passie voor eten en de klassieke recepten uit hun regio, waaronder braadstukken, gewaagde visgerechten en moderne tapas. In dit boek vind je dus zo goed als alle gerechten terug waar je in Spanje hebt van genoten. En zo leer je ze zelf maken.

Buen provecho!









Moro, Thuis = Moorse eenpansgerechten

Moro thuis: het nieuwe visitekaartje van Sam & Sam Clark Moro thuis is wellicht het meest persoonlijke kookboek van Sam & Sam Clark tot nu toe. Alle recepturen zijn nieuw en ontwikkeld aan hun eigen keukentafel, thuis, tijdens de pandemie terwijl hun restaurant gesloten was. Het dagelijks eten moest eenvoudig zijn, makkelijk te bereiden maar wel met de kenmerkende smaken en ingrediënten die we kennen van Moro. Van eenvoudige tostada’s met een topping van ansjovis, ingelegde paprika & ei of met geitenkaas & geroosterde rode uien tot en met Moorse eenpansgerechten, die iedereen in een handomdraai kan maken, en desserts als rozenwater-rijstpudding met een compote van rabarber & kardemom. Met mooie en verse ingrediënten kan elke liefhebber met Moro thuis aan de slag. Combineer groene asperges met labneh, chiliboter & dukkah of maak een salade met courgette, citroen, basilicum & manchego. Serveer gegrilde aubergines met tomaten of steel de show met geroosterde zeebaars met een saus van kappertjes & peterselie. Van groente- vlees- of visgerechten tot en met verrukkelijke desserts: Moro thuis is het nieuwe visitekaartje en valt samen met het 25-jarig jubileum van Moro.





Belinda's Italiaans bakboek

Lauwwarme, heerlijk geurende foccacia, knapperig en mals tegelijk, luchtige biscotti voor bij een espresso, de perfecte pizzabodem... Wie Belinda's Italiaans Bakboek in huis haalt, hoeft voor zulke lekkernijen niet meer de deur uit. Met meer dan 60 recepten schotelt Belinda MacDonald overheerlijke focaccia, schiacciata, pinsa Romana, grissini en pizza’s met verschillende soorten deeg en afgewerkt met unieke seizoensgebonden toppings voor. Met een ruime keuze aan authentieke dolci en biscotti als toetje zoals amarettikoekjes en panettone, tutti fatti in casa.

In haar boek werkt Belinda voornamelijk met lievito madre - de Italiaanse versie van zuurdesem - en legt ze uit waarom dit gezond is, hoe je het maakt, hoe je ermee werkt en het onderhoudt. Maar je kunt haar recepten ook gewoon met droge gist maken als het snel moet gaan. Ze vertelt met welke bloemsoorten de echte Italiaanse pizza's en het knapperige brood gebakken worden en wat er nu zo specifiek is aan Italiaans gebak.





Vegan Pasta

Een originele invalshoek op de Italiaanse keuken. Mangiamo vegan pasta! Pasta carbonara zonder spek, linguine puttanesca zonder ansjovis en bolognesesaus zonder gehakt? Vegan Pasta geeft recepten waarbij de smaak en texturen absoluut recht overeind blijven staan en je geen idee hebt dat je bordje pasta veganistisch is. Of je nu af en toe plantaardig wilt eten of helemaal geen dierlijke producten meer eet. Brianna Claxton is opgegroeid in de keuken van haar Italiaanse oma en leerde van haar de fijne kneepjes van het vak: van verse ravioli maken tot en met rijke sauzen en meer. Het is haar overtuiging dat de smaken die dierlijke producten geven aan een gerecht ook op een andere manier te bereiken zijn.

Met Vegan Pasta leer je ‘ricotta’ maken op basis van tofu, gehakt op basis van soja en room op basis van rauwe cashewnoten. Van penne arrabbiata met ‘Parmezaanse kaas’, linguine met ‘pancetta’ & doperwten en rigatoni met geroosterde venkel & ‘worst’. Van pasta met saus tot en met gevulde pasta’s en pasta uit de oven. Daarnaast geeft Vegan Pasta recepten voor diverse Italiaanse broden, bijgerechten als de salade caprese, ‘mozzarella’ fritta en ‘kip’ Milanese. Trakteer jezelf, familie of vrienden op een heerlijke vegan pasta-avond.



Carpathia

Carpathia nodigt je uit om de unieke, gedurfde en heerlijke keuken van Roemenië te ontdekken: een spannende en onverwachte samensmelting van alle verschillende invloeden. Als culturele smeltkroes is het karakter geworteld in vele tradities, van Grieks, Turks en Slavisch in het zuiden en oosten, tot Oostenrijks, Hongaars en Saksisch in het noorden en westen. Van gegrilde aubergines, polenta beignets en hummus van boterbonen tot pittige bors, gevulde broden en laagjescake in Weense stijl, Irina Georgescu heeft meer dan 100 heerlijke gerechten gecreëerd die gemakkelijk te maken zijn en een genot om te delen.

De heerlijke gerechten in dit boek zijn onder andere: Kleine borden, voorgerechten en salades zoals auberginekaviaar met rode ui en venkelzaadjes of gegrilde paprikasalade met knoflookvinaigrette; brood en streetfoodgebak zoals traditionele Roemeense covrigi of een heerlijk plakje champignon met gehakt of een verrukkelijke gevulde kersentaart; Een hele wereld aan smakelijke hoofdgerechten, van stevige stoofpotten, appels gevuld met gammon en gepocheerde ossentong met olijvensalsa; Een verleidelijke reeks zoete desserts, van een marmercake met zomerfruit tot een pompoencrèmekaramel; Een verscheidenheid aan augurken, conserven, compotes en drankjes voor elke smaak!



De keukens van Oekraïne

In De keukens van Oekraïne deelt Olia Hercules haar recepten en eetherinneringen. Van geroosterde aubergineboter met tomatentoast, lichte bietenborsjtsj met home made dumplings tot zoete maanzaadcake toe: wie wist hoe verrassend lekker de Oekraïense keuken is? Olia weet als prijswinnende chef met Oekraïense roots als geen ander hoe ze van de klassiekers van haar vaderland frisse en sprankelende gerechten helemaal anno nu maakt. De keukens van Oekraïne bevat als extra prachtige verhalen over de eetgewoontes uit alle windstreken en alle keukens van het land; de binnen- en buitenkeuken. Zo ontdek je hap voor hap de keukens van dit land.

Een complete ontdekking! – Nigella Lawson

Olia’s boek is een overtuigende liefdesverklaring aan Oekraïne. Al bladerend, lezend en kokend, kun je niet anders dan óók verliefd worden op dit vruchtbare land, op haar vindingrijke bewoners en bovenal op haar keukens barstensvol warmte, poëzie, kleur en smaak. – Janneke Vreugdenhil



The Great British Bake Off

Kitchen Classics laat 80 heerlijke baksels zien die geïnspireerd zijn op de populairste thema's van de show - Cake, Koekjes, Brood, Gebak, Patisserie, Dessert, Chocolade en Vrij verkrijgbaar - waarbij de beste klassieke recepten opnieuw worden uitgevonden om de meest prachtige, smaakvolle en heerlijke baksels te creëren.

Door het hele boek heen laten Paul, Prue en de 2023 bakkers zelf zien hoe je van een recept iets heel bijzonders kunt maken. Een van de vele transformaties is Victoria-spons, die een pittige extravaganza met vier lagen wordt; een babka in brioche-stijl wordt hartig met boerenkoolpesto en rode pepers; en de kersen-Bakewell wordt omgetoverd tot een onweerstaanbare fondant.

Pagina na pagina staat dit boek vol met 'nieuwe' klassiekers die familie en vrienden keer op keer naar je eigen keukentafel zullen lokken.





Simply Scandinavian

Een prachtige inspirerende verzameling makkelijke en heerlijke recepten. Met een knipoog naar de Scandinavische manier van eten biedt het boek meer dan 80 pretentieloze en eenvoudige gerechten met de nadruk op kookgemak en seizoensgebondenheid. Door te laten zien hoe haalbaar het is om verbazingwekkende smaken uit een handvol goede ingrediënten te halen, creëert Trine oplossingen voor makkelijke ontbijtjes, midweekse maaltijden en eenvoudige maar indrukwekkende manieren om familie en vrienden te vermaken.

Dit is een ongecompliceerde en groenere manier van koken en eten, van een expert in Scandinavisch koken.



Terug naar overzicht