Nieuw Zeeland

18
December

REISVERSLAG - Auteur: Marjolein Maertens

Nieuw-Zeeland is een land van superlatieven. Van fantastisch over prachtig tot supercalifragilisticexpialidocious! Een selectie maken van hoogtepunten is per definitie onmogelijk. Het hele land is één hoogtepunt. Achter elke bocht valt je mond weer open, vliegt de auto of camper aan de kant en ben je weer 10 foto's verder in je reis. De uitspraak van mijn vriend: "Allez, dat is hier nu weeral zo'n Windows 98 achtergrond,' onderstreept deze bewering.Maar omdat lijstjes nu eenmaal leuk zijn, hierbij toch een poging tot oplijsting van hoogtepunten.`

Onze persoonlijke hoogtepunten

Okarito Lagoon

De wandeling naar de Trig bij Okarito gaf het fantastische uitzicht op de wereldberoemde gletsjers Fox en Franz Josef. Deze gletsjers kregen wij vanaf het populaire uitzichtspunt aan Lake Matheson niet te zien. Okarito Trig Walk heeft diverse landschappen in petto en bij goed weer dus een knaller van een uitzicht als beloning.

The Catlins

The Catlins is een gebied dat in het zuidoosten van het Zuidereiland ligt en een ideale bestemming is voor wie beslist aan slow travel te doen. Want nog meer dan op andere plaatsen op het eiland, heb je om elke bocht een andere bezienswaardigheid. Er valt voor iedereen wel een favoriete plek in the Catlins te ontdekken; watervallen, pinguïns, verlaten stranden, zeehonden, dolfijnen, idyllische baaitjes, versteende bossen en uitzichtspunten met niks anders dan oceaan tussen jou en Antarctica. Doordat het weer snel verandert, kwamen daar ook nog vele regenbogen bij. The Catlins zijn een eind rijden, je ziet er dan ook een pak minder toeristen. Echter, wat ons betreft zijn The Catlins meer dan de moeite waard. Best appreciated when travelling slow!

Wandeling naar Key Summit

Wie naar Milford Sound rijdt, passeert The Divide carpark. Hier vertrekken verschillende wandelingen, zowel meerdaagse als de Routeburn Track Great Walk als kortere naar Key Summit en Lake Howden. Wij combineerden die twee. Panoramische uitzichten over verschillende besneeuwde bergketens en alpiene meren, wat wil een mens nog meer?

Lake Hāwea

Vlakbij het prachtige Lake Wanaka, ligt daar een onverwacht mooie parel en oase van rust, Lake Hāwea. Er ligt slechts één dorp aan het 31km lange meer en we hebben dat zelfs niet zien liggen. Enkel bergen en water dus. Oh ja, en de beruchte sandflies die zich rond zoet water klaar houden om mens en dier te bestoken.

Wandeling naar Mount John Observatory

Veel kans dat je bij een bezoek aan Nieuw-Zeeland langs Lake Tekapō komt. The Church of the Good Shepherd is wereldberoemd en het helblauwe water trekt horden toeristen. Als je daardoor torenhoge verwachtingen hebt en de zon niet schijnt wanneer jij daar toevallig bent, kan het een beetje underwhelming zijn. Maar, dan volgt daar dag 2 waarop wij naar Mt John reden. Voor een belachelijke $8 (4,50 euro) reden we de weg naar de top op. Daar kregen we een overweldigend uitzicht: een 360° zicht op het ruige McKenzie bassin. Daarin liggen Lake Tekapō en een heel deel andere meren. Als je dan toch aan Lake Tekapō bent, neem dan zeker de tijd voor de wandeling bovenop of naar de top van Mt John.

Kahikatea Swamp

Een onvoorstelbaar mooi moeras voor wie de uitdaging aangaat om het zuiden van de Westkust af te rijden. Het moeras ligt ver van de bewoonde wereld, maar verwondert voor wie de tijd heeft er te passeren met het contrast van haar zwarte water, felgroene planten en mossen en gigantische Kahikatea bomen. Elke vierkante centimeter wordt hier bezet door één of andere plant. Onze ervaring werd er alleen maar beter op toen we ook de Nieuw-Zeelandse tuinbroekduif spotten. Er zijn weinig vogels en planten in Nieuw-Zeeland die lijken op de vogels en planten die we bij ons kennen. Zelfs als je een gelijkaardige vogel tegenkomt zoals een duif dan is die toch weer verrassend anders.


Rakaia Gorge

Wie beslist niet langs de kustbaan naar het zuiden te rijden, maar langs de Highway 72, zal verblijd worden met felgroene weiden. Deze zouden niet misstaan in een Joyvalle-reclame. Langs deze highway kom je aan de magnifieke Rakaia Gorge, een kloof waardoor prachtig blauw gletsjerwater stroomt. Als de gorse, gele brem, dan nog eens in bloei staat, is het helemaal wonderful!

Arthur's Pass National Park

We maakten een pittige wandeling naar de Carroll hut. Vandaar kan je verder klimmen naar  Kelly's saddle. Deze ligt op de waterscheiding tussen het oosten en het westen van het zuidereiland. Bij helder zicht kun je vanaf het zadel de westkust zien. Het landschap daarboven ligt boven de boomgrens en bestaat uit grassen, tussock genaamd. Dit levert een vrij bar en gelig landschap op, waar ik wel van hou. De afdaling van de Carroll hut is een uitdaging voor de spieren. De dagen na de afdaling zul je wel weten wat we bedoelen.

Cable Bay

Bochtig, dat is het minste wat je kan zeggen over de wegen van de grillige noordkust van het Zuidereiland. Die wegen moet je berijden om highlights als Abel Tasman National Park en de Marlborough Sounds te bereiken. Je vindt ze in elke reisgids en met reden. Het is er overweldigend mooi met alleen maar zon, zee en strand. We willen echter ook een eigen ontdekking meegeven: Cable Bay, niet ver van de stad Nelson. In deze baai kwam de eerste telefoniekabel van Nieuw-Zeeland toe. Laat echter vooral de ligging en de zalige kleuren van het water de beweegredenen zijn om een bezoek te brengen aan Cable Bay. Pluspunten: je vindt er ook een schattige camping en een heerlijk cafeetje.

Tāwharanui Regional Park

Als laatste nog een tip op het Noordereiland: Tāwharanui Regional Park. Dankzij onze onoplettendheid stonden we op de verkeerde parking geparkeerd. En, ondanks het puffen in de zon, bleek dit de wandeling alleen maar mooier te maken. Wij vertrokken vanaf de parking aan de lagune en wandelden volledig rond de tip van het natuurreservaat tot we aan de meest westelijke parking uitkwamen. We deden hier een viertal uur over. Dit terwijl we ervan overtuigd waren dat we een korte wandeling van een tweetal uur aan het maken waren. Wie dus, per ongeluk of niet per ongeluk, vanaf de oostelijke parking vertrekt, wordt beloond op een divers landschap. Je start aan een weide met koeien, komt langs grazende schapen, doorkruist een enkel bos en fotografeert de vele vergezichten over rotseilanden, de Kawau Bay en Omaha Bay. De geheugenkaart van je fototoestel komt steeds voller en voller te staan.Zoals je misschien zult merken, bevinden bijna al onze hoogtepunten zich op het Zuidereiland. Het Zuidereiland biedt veel wauw-factor op erg kleine afstand waardoor je verwend raakt. Als je beide eilanden wil bezoeken, zouden we aanraden te beginnen met het Noordereiland om daarna af te zakken naar het Zuidereiland.Iedereen maakt natuurlijk zijn eigen hoogtepunten. Dat is uiteindelijk afhankelijk van het weer, de sfeer en de stijfheid van de spieren.

The outdoor is for everyone

Outdoor levensstijl

Nieuw-Zeeland is een land van buitensporten: raften, kajakken, duiken, vissen, bungeejumpen, skydiven, helikoptervluchten, skiën, surfen, mountainbiken... Als je niet de grootste adrenalinefreak bent, dan is wandelen the way to go! Daarbij hadden wij echt een fantastische bron aan informatie: Peter Janssen. Peter Janssen is zo'n beetje de wandelgoeroe van Nieuw-Zeeland met ontelbaar veel wandelgidsen op zijn naam. Doordat we elke dag meerdere van zijn wandelingen maakten, zijn we hem gaan beschouwen als onze persoonlijke vriend. De prachtige wandelingen die we dankzij hem maakten, zijn niet bij te houden.

Wisselvallig weer

Wind is er altijd en het land kent four seasons in one day. Wij hebben alles van muts en donsjas, windstopper tot hiking boots, zwemkledij en teenslippers nodig gehad. Prop dat dus maar allemaal in je valies. Het weer kan snel omslaan. Neem als je erop uittrekt dus altijd je regenjas en genoeg eten en drinken mee.

Hoe kosten besparen op een prijzige reis?

Nieuw-Zeeland = campervanland

Naar en in Nieuw-Zeeland reizen is prijzig. De grootste kosten zijn de vliegtickets en de huur van de campervan. Een campervan huren hoeft niet, maar het is wel een economische oplossing:  je camper is je vervoermiddel, je hotel en je restaurant. Toegegeven, het is even schrikken als je die op voorhand betaalt. Maar denk dus dat hierin ook je hotelkosten vervat zitten en dat je ter plekke kan besparen door zelf je potje te koken. Wij huurden een campervan met een ingebouwde BBQ. Dat was al helemaal een feest! Behalve een besparing op hotel- en restaurantkosten, betekent de camper ook vrijheid. Je hoeft niet ergens tijdens openingsuren van een balie toe te komen. En dat is veel waard in een land met grote afstanden, trage wegen en onverwachte fotostops. Campervans zijn er in alle maten en soorten. Boek ze op tijd om het model te kunnen krijgen dat jij wilt, want het aantal campers is beperkt.

Department of Conservation

Wij kochten een 30-dagen pas van de Department of Conservation. Zij baten plekken voor campers en tenten uit en houden die proper. Ook de toiletten. Die zijn altijd aanwezig op hun campsites. We konden dankzij de DOC-campsites op enkele prachtige plekken overnachten als Kidds Bush Reserve aan Lake Hāwea en Pūrākaunui Bay in the Catlins. De pas kost 95 dollar (55 euro) per persoon.

Kortingen scoren

Een andere manier om kosten te besparen is de website: www.bookme.co.nz Daar vind je kortingen tot soms wel 70% voor activiteiten als bezoek aan de Waitomo Caves, hot pools of walvisspotten.Wat je daarnaast nog kan doen is de koers in de gaten houden. Het is altijd een beetje gokken, maar je kan je factuur voor de van betalen op het moment dat de koers gunstig is. Bij ons scheelde dat een paar honderd euro.

Met dank aan volgende reisgidsen

Goed voorbereid zijn is onbetaalbaar. Neem goede reisgidsen mee. Dat is het halve werk. Je verliest geen tijd met uitzoeken hoe lang het duurt om ergens heen te rijden en wat er zoal te zien is onderweg. Onze wandelingen kozen we uit op basis van de boeken van Peter Janssen. Hij selecteerde ongelooflijk mooie wandelingen in zijn verschillende wandelgidsen.

Best Road Trips - Lonely Planet

Deze reisgids vertelt je wat er langs de verschillende routes te zien is. Anders dan bij een klassieke reisgids, volgt de reisgids dus je reisroute. Gedaan met zoeken: De bezienswaardigheden krijg je in volgorde van je reis te lezen.

Touring Atlas - HEMA

De beste atlas voor Nieuw-Zeeland. Naast degelijke kaarten worden ook alle DOC-campsites en dumpingstations opgelijst en vind je plattegronden van alle nationale parken. Voor de fans van Lord of the Rings staan alle filmlocaties trouwens op de kaarten in de atlas aangeduid met de scène in kwestie erbij vermeld.

Edmund Hillary : A Biography - Michael Gill

Topbiografie over een topman. Edmund Hillary is zoveel meer dan de man die als eerste de Everest beklom. Zijn verhaal begint in Nieuw-Zeeland.

Excellent short walks in the south Island: over 400 walks under 2 hours - Peter Janssen

De beste wandelgids die je naar wondermooie plekken in Nieuw-Zeeland brengt. We ontdekten prachtige bossen, machtige watervallen, indrukwekkende panorama's en verlaten stranden dankzij deze wandelgids. Je krijgt op voorhand een idee hoe lang de wandeling is, wat er zoal te zien is en hoe zwaar ze is. De meest gebruikte gids op onze reis.

A walk a day - Peter Janssen

Deze wandelgids verschijnt in januari 2024 en is nu al een hit. Het is een update van een vorige editie en bevat 365 wandelingen geselecteerd door Peter Janssen. Dat lijkt ons genoeg om uit te kiezen.

Terug naar overzicht