Reis rond lake Victoria in 75 dagen

15
Maart

REISVERSLAG - Auteur: Tomas Vanderplaetse

Lake Victoria, het grootste meer van Afrika ligt tussen 3 prachtige staten in Oost-Afrika: Kenia, Oeganda & Tanzania. Een super interessante reisroute rond het meer wordt in de Bradt gids "Africa Overland" aangeraden wanneer je enkele maanden tijd hebt. Aangezien er zo veel plaatsen de moeite zijn kan je heel wat variaties in de route maken. Met mijn gezin reisden we vanaf december van Kenia naar Oeganda, Rwanda en Tanzania. Als climax van onze reis eindigden we eind februari in Zanzibar!  In Kenia genoten we van het heerlijke Atlas bier en vonden we de Atlas & Zanzibar vibe! In deze 4 landen zou je gerust een jaar kunnen spenderen om alle prachtige natuurgebieden te beleven. Sowieso is een periode van 2,5 maand heel inspirerend om ook te kunnen genieten van de regio's buiten de bekende toeristische zones. Ik kan niet zeggen welk land onze favoriet was want we hebben overal heerlijke ervaringen gehad. We keren zeker nog eens terug naar deze regio. En sowieso zijn we nu geprikkeld om in de toekomst ook naar Burundi, Malawi en Mozambique te reizen.

LOKALE ERVARINGEN

Al vele jaren genieten wij van het reizen met onze kinderen. Ook in Afrika connecteer je via je kinderen op veel manieren met de lokale bevolking; voetballen met allerlei soorten balletjes, zwemmen in rivieren en meren, plezier maken en heel luid lachen, Swahili leren en uiteraard 'Hakuna Matata', geen zorgen maken en 'Pole Pole' slow down. De blik van onze kinderen is opnieuw een stuk verruimd. Daar houden we van.

Door grotendeels Airbnb huisjes te boeken kwamen we heel vaak in lokale plekken terecht waardoor fijne communicatie ontstaat met de hartelijke locals. Heel vaak is de ligging midden in de natuur heel intrigerend en heb je een fantastisch uitzicht waar je heel erg kan van genieten. En dan gaan we in de omgeving heel lang gaan wandelen om de lokale sfeer en prachtige natuur te beleven. 


De meest huisjes & cabins waren niet perfect in orde, maar zo eens afstappen van de Westerse luxe is goed voor de mentaliteit. In de keuken was het soms een beetje sukkelen, maar wij hebben er erg van genoten om groenten, fruit en andere ingrediënten te halen op lokale marktjes en dan heel basic zelf vegetarisch te koken voor gemiddeld 1 euro per avond. In steden en dorpen vind je vaak ook eens een fijn restaurant. In het algemeen vonden we het goed om op zo'n lange reis resorts over te slaan omwille van de hoge prijzen. Als we eens op de bots in een resort gingen eten merkten we dat je niet echt lokaal eten krijgt opgediend, maar vooral frieten voor Westerlingen. We zijn niet tegen resorts, want dat kan natuurlijk wel een aangename ervaring zijn, maar voor fans van Airbnb ervaringen is deze regio zeker aan te raden. Ook op die manier kan je van heel betaalbare cabins tot meer luxueuze huizen gaan en ook goed genieten van privacy. Dat is voor een lange reis zeker aan te raden. 



FAUNA EN FLORA

Een grenzeloze hoeveelheid vogels die je voortdurend ziet geven je enorme focus op de natuur. Vooral in Kenia & Oeganda zagen we in struiken en bomen allerlei kleurrijke kleine vogeltjes zoals de sunbird, lovebird, mousebird, starling, weaver, flycatcher, swallow, canary... En bij het water dan de kingfisher, cormorant, flamingo, heron, egret, plover, pelican, goose, guineafowl... Ook heel wat roofvogels zoals African Fish Eagle, Vulture, Kite, Buzzard, Falcon... Elke vogelsoort met Engelstalige benaming die ik hier benoem heeft dan nog enorm veel variaties. Heel indrukwekkend zijn grote vogels zoals de Secretary bird, Crested Crane, Ostrich, Ibis, Bustard. We hebben tijdens onze reis zo goed als 100 vogelsoorten gezien en aangeduid op de handige "East-Africa birds" pocket guide. Als je een vogel liefhebber is Oost-Afrika sowieso een plek waar je heen moet. 



Wat ook heel genietbaar is bij lokale wandeling is om te zien dat een heel groot deel van de bevolking bezig met zeer pure ecologische landbouw. In de bergachtige gebieden in Oeganda en Rwanda zijn landbouwgebieden eigenlijk idyllische natuurgebieden. Met de zeer vruchtbare grond is het perfect mogelijk om heel wat fruitbomen, kruiden en groenten bij elkaar te onderhouden. Zo wandelden we voortdurend tussen de bananen, avocado's, mango's, papaya's, passievruchten, jackfruit, cassave, thee, koffie, vanille, maniok, kale, spinazie, tomaten, aubergines, munt, koriander...

Alle  landbouw activiteiten gebeuren helemaal manueel en dat geeft mij als fan van permacultuur enorm veel inspiratie. Zeker in de periode van landbouw stakingen in België was het fijn om op onze reis geen traktoren te zien en horen en geen last te hebben van allerlei lawaai makende en niet milieu vriendelijke Westerse landbouw toestellen. Zelfs het proper houden van grasranden in steden gebeurt door heel wat mensen met hakmessen. Ook het vervoer van fruit en groenten gebeurt bijvoorbeeld in Oeganda en Rwanda grotendeels met de fiets. We mogen niet onderschatten dat Afrika op vele vlakken veel ecologischer is dan Europa. Veel respect daarvoor. 

FAVORIETe SAFARIS

Uiteraard zijn safaris in Oost-Afrika fantastische ervaringen. Super fotogenieke landschappen vind je in de nationale parken en ook soms vaak net buiten de parken.

Maasai Mara nationaal park in Kenia is een heerlijke plek om grondig te verkennen, maar ook vlak er naast vonden we een mooie heuvel met een uitgebreid zicht op het park tot in Tanzania en ook met af en toe wildlife. Om de big five en heel wat ander wildlife te zien ben je natuurlijk best binnen in de parken. Als er ergens een leeuw of een Cheetah gespot is, sta je af en toe wel met een hoop safari auto's errond. Maar natuurlijk indrukwekkend om deze dieren in het wild te zien. Tijd nemen in safariparken en niet per se racen door de zone zorgt ervoor dat je soms zelf eerst een leeuw spot. Zoals de tree hanging leeuwen in Tarangire National Park in Tanzania



Zoals vaak gezegd wordt door expert is Ngorongoro Crater lake in Tanzania de plek waar je de meeste dieren zal zien. Dat kunnen we inderdaad bevestigen. De hoeveelheid leeuwen, olifanten, zebra's, buffels, wildebeesten, nijlpaarden, gazellen, antilopes, aardvarks en vogels is enorm. Een neushoorn kan je soms eens in de verte zien, neem dus een fototoestel met zoomlens mee om die op een foto te krijgen. Ook luipaarden zijn niet steeds aanwezig.

Alle parken in de buurt van Karatu in Tanzania zijn ook qua landschap heel gevarieerd en enorm genietbaar. Dus het is zeker te begrijpen waarom Noord-Tanzania dé plek is voor safaris. En toch is het zeker ook de moeite om in alle andere parken in het Zuiden van Tanzania richting Malawi en Burundi te gaan bezoeken. We hebben er nog veel op het lijstje staan. 



Als alternatief voor safari's met auto is Hell's gate national park in Kenia een heerlijke ervaring. Een fiets huren en daar mee heuvelachtige landschappen en een fijne variatie aan dieren verkennen. Met de fiets heb je nog meer feeling met de natuur in vergelijking met een safari auto. Leeuwen kom je daar gelukkig niet tegen, maar wel zebra's, giraffen, buffels, aardvarken.

Uiteraard wordt je zo goed als overal in Oost-Afrika getriggerd om safaris of georganiseerde tours te doen en dat is zeker de moeite. Gedurende een lange reis gaan we natuurlijk omwille van de hoge kost van safaris op zoek naar plekken waar we zonder begeleiding kunnen rondwandelen en genieten van de omgeving. Vaak is het in de buurt van sommige nationale parken ook interessant om de omgeving te verkennen en ook dieren te spotten. In Oeganda hebben we bijvoorbeeld de zone tussen Rwenzori National Park en Queen Elizabeth National Park verkend. Daar hebben we allerlei wildlife zoals olifanten, nijlpaarden, giraffen, apen van dichtbij kunnen zien. 

ANDERE PRACHTIGE NATUURPLEKKEN

In Oeganda.
Oeganda is inderdaad echt wel de 'Pearl of Africa' op vlak van natuurlandschappen. Er zijn veel plekken die je zelf kan verkennen. Wanneer je in Njeru, ten Noorden van Jinja langs de Nijl verblijft kan je te voet, met een fiets de regio verkennen, met een boda-boda Jinja gaan bezoeken en uiteraard een boot huren om op Nijl te varen en massa's vogels te zien. Parken zoals Lake Mburo National Park kan je makkelijk zelf met auto verkennen. In het Oosten van Oeganda is Fort Portal een fijn stadje met enkele goede restaurants en ook enkele toffe bezienswaardigheden. Zowel boven en als onder Fort Portal is het heel aangenaam om meerdere dagen te logeren. Boven Fort Portal kan je zelf de regio tot Lake Albert ontdekken en veel plekken vinden om te wandelen. Ten Zuiden van Fort Portal ligt het vol met idyllische Crater Lakes en kan je die hele zone rondwandelen. Daar hebben we dagen in Crater lakes gezwommen. Ook ten zuiden van Kyambura Game Reserve, waar we logeerden in Kichwamba kan je makkelijk gorges, crater lakes en de rest van de groene natuur verkennen.


In Rwanda
Voor bergliefhebbers en fietsers is Rwanda de place to be. Zeker één van onze favoriete ervaringen. In Rwanda zijn al veel banen en dorpen beter aangelegd dan in de buurlanden. Zeker Kibuye aan Lake Kivu is mooi afgewerkt. Dat is een prachtige gebied om met de boot in Lake Kivu rond te varen en op verschillende eilanden te gaan wandelen. Ook voelden we in deze regio heel goeie connectie met Congo, zeker in Gisenyi dat eigenlijk hetzelfde dorp is als Goma in Oost-Congo. Vergelijkbaar met de zone in het Zuiden van Oeganda vind je ook in het Noorden van Rwanda heel grote Crater Lakes zoals Lake Ruhondo waar het zalig is om tijd te nemen om er rond te wandelen en te varen. Van alle hoofdsteden van de 4 landen waar we door reisden was Kigali onze favoriete stad. Overal in Rwanda kom je veel te weten over de geschiedenis van het land en hoe de vernieuwe aanpak van het land veel oude problemen achter zich laat.



In Kenia
Lake Naivasha is een goeie uitvalsbasis om heel veel plekken te ontdekken. We raden aan om met de fiets de zone langs Hell's gate, Sulmac, Kongoni & Longonet te verkennen. Zo ontdek je een hoop lokale natuurplekken rond het meer waar je kan chillen. Op die manier vind je trouwens betaalbare boottochten die door locals worden aangeboden waardoor je heel wat uitspaart tov de prijs die je wordt aangeboden in hotels. Een minder bekende bergachtige zone vind je rond Muhuroni & Kericho in het Oosten van Kenya, richting Kisumu. Heel wat theeplantages, gevarieerde wilde landbouwzones, bossen, meren en rivieren zorgen voor een mooie variatie in het landschap.  Ook de regio rond Ruma National Park vlakbij Lake Victoria is een serieuze aanrader. De natuurzone Manzooni Wildlife park in het Zuid-Oosten van Nairobi is geen national park geworden omdat er al voldoende officiële natuurparken zijn in Kenia. In dat gebied kan je dus vrij rondrijden en rondwandelen. Genieten van de landschappen die helemaal doen denken aan Maasai Mara en Tsavo National Park. Wandel gezellig tussen de zebra's, gazellen en giraffen. 

In Tanzania

Vanuit Karatu kan je heel wat indrukwekkende natuurparken in Noord Tanzania bezoeken: Ngorongo, Serengeti, Tarangire, Lake Manyara. En dan is ook de moeite om even af te zakken naar Lake Eyasi. Daar vonden we een nieuwe Airbnb met een prachtig uitzicht op dit meer. Van daaruit kan je heerlijke wandelingen doen en ook gewoon tijd nemen om te chillen, naar vogels te kijken en lokale bevolkingen te bezoeken. In het Noord-Westen van Tanzania richting Kenia is het ook heel erg de moeite om te hiken in West Usambaras Lushoto Mountains. Zeker om de hitte in Tanzania even te vermijden. Ook de Westelijke kust zone rond Tanga is een aanrader.





Zanzibar

Tanzania kan je echt een jaar lang verkennen, dus veel plekken hebben we nog niet gezien. Op vlak van eilanden zijn Pemba eiland, Mafia eiland rustige en afgelegen plekken. Maar een cruciale plek om heen te gaan als fan van Atlas & Zanzibar is uiteraard ZANZIBAR. Daar vind je meer en meer stijlvolle Airbnb's die vaak door Westerlingen zijn opgezet. We kozen een plek ten Zuiden van Jambiani om van daaruit het Zuiden van eiland te verkennen. Zalige kustervaringen en evengoed ook mooie bossen met wildlife. 

 

REISGIDSEN, KAARTEN, POCKET GUIDES...

Uiteraard heb ik deze reis voorbereid met de Bradt reisgidsen van Kenia, Uganda, Rwanda & Tanzania en ook de Lonely Planet gids van Oost-Afrika en de Footprint gids voor Noord Tanzania. De wildlife & vogel pocket guides waren ter plaatse heel handig om samen met de kinderen de fauna te leren kennen en na een tijd ook direct te kunnen benoemen. Het Kilimanjaro friendship trail gidsje is heel tof om in de buurt van Moshi fijne wandelingen te vinden. Bekijk hier de ideale selectie reisgidsen en kaarten voor Oost-Afrika

Terug naar overzicht